Thursday, October 3, 2013

VOC-vahinko...wtf?!

Eilen oli viimeinen kylppäriurakoitsijan visiitti ja jälleen selvisi jotain täysin uutta: keittiössämme asustaa luultavimmin mikrobien ja muiden bakteerien yhdyskuntia, jotka aiheuttavat 2-etyliheksanolin imeytymisen keittiön betonilattiaan ja sisäilmaan.

"Anteeksi mitä?"

Urakoitsija vilkaisi huvikseen keittiötä, joka on nyt purettu kokonaan keittiökaapeista ja kattoon liimatuista ötököistä. Jäljelle on jäänyt vain vanha muovimatto, jonka päälle ajattelimme laittaa laminaatin. Urakoisija ystävällisesti kertoi, että meillä on oletettavasti VOC-vahinko, joka syntyy muovimaton liimojen hajoamisesta kosteissa tiloissa. Hajoamisesta seuraavat orgaaniset kaasut ovat paha sisäilma-ongelma ja aiheuttavat mmm. hengitysteiden ärsytysoireita (tukkoisuutta, kurkkukipua, jne.), pahoinvointia, päänsärkyä sekä hajuhaittoja. Urakoitsija vielä hieman korotti vanhaa muovimattoa lattiasta ja näytti meille ihanat mikrobikasvustot. Nice.

Onneksi asia tuli ilmi nyt. Työterveyslaitos on teettänyt ohjeet muovimattojen vaihtamisesta, jotka vastasivat lähes urakoitsijan (+ googlen) antamiin käytännönläheisiin vinkkeihin:
  1. Tila on eristettävä ja parhaassa mahdollisessa tilanteessa alipaineistettava, jotta haitallinen pöly ei leviä muihin tiloihin.
  2. Vanha muovimatto poistetaan ja alla oleva betoni jyrsitään/hiotaan, sillä haitalliset VOC-yhdisteet (esim. 2-etyliheksanoli) ovat imeytyneet betoniin
  3. (Betoni tulisi hapettaa esim. vetyperoksidilla)
  4. Betoni päällystetään epoksihartsilla, jolloin VOC-kaasut eivät pääse betonista sisäilmaan.
  5. Lattia päällystetään kuten suunniteltu eli laminaatilla (+kosteudenestomuovi&askeläänieriste)
Voilá! Kuulostaa yksinkertaiselta!

Aikataulun viivästyminen ei meitä haittaa, mutta budjettiin tästä jää jälki ainakin epoksihartsin osalta. Jollain nettisivuilla 1-3kg epoksihartsin hinnaksi tulee 24€, kun taas jotkut sivut indikoivat enemmän 100€ suuntaan. Riittoisuus erään purkin mukaan oli 0,5kg/1-3m^2. Sika:n sivuilta löytyi hyvin ainakin ne epoksihartsit, jotka soveltuvat tähän hommaan, mutta kyseisten tuotteiden hintoja en löytänyt googlettamalla.

"Yhdistelmä betoni-tasoite-liima-lattianpäällyste on monimutkainen kombinaatio, johon erityisesti kosteus voi vaikuttaa haitallisesti. Betonin alkalinen kosteus voi aiheuttaa päällystemateriaaleissa ja niiden kiinnittämisessä käytetyissä liimoissa kemiallista hajoamista. Hajoamisen seurauksena liiman tartuntaominaisuudet huononevat ja maton pehmitinaineet tuhoutuvat, jolloin matto kovettuu ja menettää joustavuutensa. Liiman hajoamisen seurauksena syntyneet yhdisteet ovat hydrolyysi- ja hapettumistuotteita kuten; alkoholit, aldehydit, ketonit ja hapot, joista tunnetuin on 2-etyliheksanoli." (lähde)

"Materiaalista tapahtuva emissio vaikuttaa suoraan sisäilman koostumukseen. Riittämätön ilmanvaihdon seurauksena yhdisteet voivat kerääntyä sisäilmaan, jolloin ihminen altistuu niille. Jotkut yhdisteet voivat sisäilmassa suurina määrinä ollessaan aiheuttaa ihmiselle erilaisia ärsytysoireita kuten esimerkiksi iho-oireita, silmien kirvelyä, päänsärkyä ja pahoinvointia. (lähde)


Keittiöstä purettu 70%


Liesituulettimen tausta


Lattia on päällystetty kolmella erilaisella muovimatolla




Nam, VOCcia!


Pirikämpän ötökät sai kyytiä

Hyvää lukumateriaalia VOC-jutuista:

No comments:

Post a Comment